Inspiratiedag 2019

 


12 oktober zijn we met de leden naar HAWAR in Oldeberkoop geweest voor een workshop ECO printen, oftewel plantendruk.

We hebben allemaal een tas of krat met verschillende bladeren, bloemen en stof meegenomen om te bedrukken.

Voordat de docent aan de uitleg begint wordt eerst de stof of kledingstuk in de Aluin gelegd zodat dat alvast kan weken. Na een kopje koffie/thee heeft de docent, Margriet, een interessante uitleg gegeven.

Nadat we allemaal een werkplek hebben gezocht, is er plastic op het werkblad gelegd. Daarna was het tijd om de stof uit de Aluin te halen, uit te knijpen of centrifugeren en uit te leggen op het werkblad.

Nu komt het leukste, en wellicht lastige, werk. Een compositie van je (bloem)bladeren maken.

Als de compositie klaar is dan wordt de stof met plastic en bladeren heel strak opgerold met behulp van een stuk PVC buis. Als dat gelukt is wordt de rol nog ingezwachteld. Dit moet echt super strak voor een mooi resultaat.

Dan gaat de rol in een grote stoompan voor minimaal 1 uur. In de tussentijd is er vaak nog een 2e rol gemaakt. Want dan krijg je de smaak te pakken.

Menigeen vond het spannend, want hoe is het eindresultaat? Hebben de bladeren wel genoeg kleur afgegeven en welke kleur is er afgegeven?

Zo rond 13.00 uur is het tijd voor de uitgebreide lunch. De tafel wordt gedekt met verschillende broodsoorten, salades, kaasjes, fruit en een lekkere broccolisoep.

Na de lunch is er de mogelijkheid om nog een lap stof in een ander beitsmiddel te leggen en daarmee te werken. Zo kun je zien wat de verschillende resultaten zijn. In de resterende wachttijd kun je nog naar beneden naar de winkel om rond te neuzen en/of artikelen aan te schaffen.

Het was een zeer inspirerende, ontspannen en gezellige dag. Je bent op een andere manier met textiel bezig wat leidt tot verrassende resultaten.Inspiratiedag 2018

 


Op zaterdag 13 oktober vond de jaarlijkse inspiratiedag van de vereniging plaats.

De dag bestaat uit 2 verschillende activiteiten. Om 10.00 uur werden we verwacht bij de Kleine Lijn (www.kleine-lijn.nl) in Blije (Friesland) voor een workshop Zeefdrukken. Na de koffie/thee en eigengemaakt appeltaart vertelt Nynke hoe de workshop er precies uitziet + heel veel achtergrondinformatie over het zeefdrukken. Er is keuze uit: servetten, theedoeken, slopen, tafellopers, schorten, rompertjes, (kinder)t-shirts, tasjes.

Nynke laat zien hoe we te werk moeten gaan voor het mooiste resultaat. Nadat iedereen een proefdruk heeft gemaakt, kiezen we een plaat, verf en rakel en gaan we aan de slag. En voor je het weet loopt het tegen 12 uur. Nog even alles afronden en om half 1 is iedereen klaar met haar werkstuk.Nadat we Nynke hadden bedankt voor deze leuke workshop zijn we naar Leeuwarden gegaan waar een tafel is gereserveerd bij Broodje Bewust (www.broodje-bewust.nl) voor de lunch.Verslag technische dag 18-3-2017


Zaterdag 18 maart 2017 stond in het teken van de jaarlijkse technische dag. Dit keer was het onderwerp: onderjurkjes.

Om een (tricot) jurkje mooi om het lichaam te laten vallen is een onderjurkje een must. Een onderjurkje kan van verschillende materialen worden gemaakt en afgewerkt. Deze keer is gekozen voor een mooie zachte charmeuse met lingerie-afwerking. Er kon gekozen worden uit 5 verschillende kleuren (zoals champagne, aubergine, navy, mintgroen en ecru) met bijpassend kant. De bovencup is van kant gemaakt. De onderrand kon ook worden afgewerkt met een strook kant, wat ook door iedereen is gedaan.

Deze dag is georganiseerd door Reina Nieboer.

De dag begon om 9.30 uur met een powerpoint-presentatie over lingerie in het algemeen en onderjurkjes/rokjes in het bijzonder. Na deze presentatie is een ieder met het praktische deel van de dag gestart. Doordat er met verschillende kleuren charmeuse en diverse motieven kant is gewerkt heeft een ieder toch weer een eigen uniek stuk gemaakt.

Om 16.00 waren de jurkjes klaar en kon men met een voldaan gevoel naar huis.Verslag van zaterdag 1 oktober


's Morgens vond de “Jaarlijkse Algemene Ledenvergadering” plaats.  Alles is weer de revue gepasseerd en er zijn nieuwe afspraken gemaakt. Eén van de onderwerpen was de inspiratiedag, welke gepland staat op zaterdag 22 oktober. We gaan met z’n allen naar Amsterdam om daar ideeën op te doen in bijzondere stoffen- en fourniturenzaken.

Na de lunch werden de naaimachines op tafel gezet om het praktische deel van de dag te starten. De Technische Middag stond in het teken van 2 technieken: de voorkant damespantalon en de zak in de zijnaad. Dit zijn technieken die in de opleidingen “Mode Maken voor Beginners” en  “Costumière” zijn verweven. Coba Steenbergen (docente) heeft deze technieken behandeld. Het is altijd weer boeiend hoe verschillend je technieken kunt uitwerken met verrassend mooie resultaten door net een andere handeling.

Helaas bleek voor de meesten de tijd te kort om allebei de technieken af te krijgen. Maar daar wordt dan thuis de laatste hand aan gelegd.
De onderwerpen voor de volgende Technische Middagen/Dag zijn ook al bekend.

Voor de Technische middagen worden een aantal mouwen onder de loep genomen. Voor de Technische Dag is het onderwerp “het onderjurkje met of zonder kant”. Jurkjes/tuniekjes van rekbaar materiaal zijn en blijven enorm populair. Het nadeel van de wat dunnere stoffen is dat ze gaan “tekenen” of te wel je ziet ook lichaamslijnen, die je eigenlijk niet hoeft/wilt zien. Met een onderjurkje komen deze jurkjes/tuniekjes volledig tot hun recht.


Om 16.00 uur werden alle spullen weer opgeruimd en gingen we voldaan naar huis.